Wigilia Lasowiacka w ramach zadania LKS
Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych w ramach zadania LKS była Wigilia Lasowiacka, która odbyła się w sali widowiskowej GCK w piątek 16 grudnia. Wśród zaproszonych gości byli: władze gminy, uczestnicy zadania LKS z Grębowa i Kępia Zaleszańskiego oraz zespoły działające przy GCK. Zapach wigilijnych potraw przygotowanych pod okiem kucharza Tomasza Szewc roznosił się od dnia rozpoczęcia warsztatów. Na stołach pojawiły się tradycyjne potrawy jak kapusta, pierogi czy barszcz z uszkami, ale zagościły również dania nowoczesne np. sum w jabłkach, tatar z łososia i krewetki z awokado. Oprócz degustacji potraw było wspólne kolędowanie. Na scenie wystąpiły Grębowianki oraz Jamniczanki ze spektaklem „Kiszenie kapusty”. Swój debiut tego dnia miał zespół Słowianie, który działa od listopada tego roku.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim przybyłym za wspaniałą atmosferę oraz kucharzowi Tomaszowi Szewc za przekazaną wiedzę kulinarną oraz za zaangażowanie w przygotowania do tego wyjątkowego dnia!